امامزادگان قاسم و محمدبن زین العابدین(ع) ستارگان مدفون در شهر جوشقان قالی

ساخت وبلاگ
  • شناسه خبر: ۱۶۴۷۸
  • تاریخ و زمان ارسال: ۲۰ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۰۸
  • نویسنده: مسلم محمودزاده باریکرسفی

به گزارش خبرنگار بقاع نیوز از کاشان یکی از مناطق شهرستان کاشان، که در مناطق جنوب کاشان واقع شده، شهر جوشقان قالی می‌باشد.

وارد شهر که می‌شوی، در امتداد خیابان میر علاء الدین، گنبد و بارگاه بسیار جذّاب امام زادگان قاسم و محمد(ع) که گنبد پیازی شکل آن که استیل پوشش گرفته، به چشم می‌خورد. با گذرِ‌ حدود نه پله وارد صحن مطهر می‌شوی که قبور مؤمنین و سادات و درکنار آن قبور شهدای گمنام، مشاهده می‌شود.

  • هنگام ورود به حرم، ایوان سنگ کاری شده که با کاشی آبی آیه الکرسی روی آن نوشته شده، زائر را متوجه زیارتنامه‌ای که در ایوان نصب بود، می‌سازد که در زیارتنامه موجود امام زادگان را با سه واسطه منسوب به امام سجاد(ع) می‌نماید.

پس از ورود به داخل حرم ضریح امام زادگان در وسط نمایان بوده و داخل حرم با چهار درب به دو مسجد مردانه و زنانه و دو صحن، ارتباط پیدا می‌کند.

  • داخل گنبد که مضجع شریف را احاطه نموده، بصورت ساده نقاشی شده و دور تا دور داخل گنبد با گچ‌بری برجسته سوره جمعه نوشته شده است.
  • در قدیم دو درب چوبی وجود داشته که در بالای عکس دو شیر نمایان می‌باشد که عکس آن را نگارنده مشاهده نموده.
  • آن سوی صحن مطهر امام زادگان سردرب بسیار جالب و مرتفع و کاشی کاری شده وجود دارد که دو گلدسته آن را در بَر دارد و به گونه‌ای ساخته شده این سر دَرب که از ود گنبد حرم را در وسط دو گلدسته نمایان می‌سازد.
  • به گفته‌ی اهالی منطقه مردم مؤمن و ولایتی علاقه فراوانی نسبت به این دو امام زاده دارند به صورتی که مراسمات ذهبی، اجتماعی خود را در طول سال در این مکان برگزار می‌کنند به خصوص که در ایام محرم و صفر محل تجمع عزاداران و هیئت‌های مذهبی می‌باشد.
  • واحد فرهنگی هیئت امناء و امام زادگان به تاریخ اردیبهشت ۱۴۹۵ جزوه‌ای منتشر نموده که خلاصه‌ای از آن به قرار ذیل است:
  • حدود ۷۵ سال قبل گنبد امام زادگان به شکب مخروطی «کله قندی»‌ و بارو کش کاشی بوده ارتفاع زیادی نداشت و فضای داخل حرم کم بود و روی مرقد یک صندوق چوبی قرار داده است و در کنار حرم مطهر یک مسجد ساخته شده از خشت و گِل قرار داشت. که در اثر سیل متأسفانه تخریب می‌شود.
  • در قسمت بیرون حرم، یک تنور قدیمی بود که تعزیه خوانها دور آن تعزیه می‌خواندند و زمین محوطه خاکی بود که هنگام اجراء تعزیه گِرد و غباری بر می‌خواست.
  • در قدیم دور صندوق چوبی قندیل‌هایی فلزی بود که در هنگام سال تحویل آن‌ها را به حرکت در می‌آوردند و صدای ایجاد شده از قندیل‌ها برای زائرین خبر از تحویل سال جدید می‌دارد.
  • در سال‌های ۱۳۴۰ تا۱۳۴۲ با همکاری عموم مردم جوشقان و خیرین و رهبری و هدایت روحانی محل مرحوم حجت الاسلام شیرازی ساختمان قدیمی تخریب و بارگاه جدیدی ساخته شد.
  • گنبد مطهر چندین بار باز سازی شده که در نهایت به سال ۱۳۸۶ با کمک و همیاری جمعی از خیرین روکش استیل شده است.
  • شعری در مدح امام زادگان توسط امیر آقا کرمانی به سال ۱۳۱۶ هجری شمسی سروده شده که بخشی از آن به این قرار است:

به جوشقان چو رسیدی ایام خجسته مقام
کنار رُود بقعه‌ای زمرّد گون
مزار حضرت قاسم نبیره سجاد(ع)
امام زاده مظلوم واجب التعظیم
فلک به دور ضریحش مدام در تسبیح
کسی نگشته زجود و سخای او محروم
به عهد معتصم آن ننگ دوره‌ی عباس مباش غافل از این نکته نکو فرجام
فراز بقعه بُود گنبدی زبَرجد فام
سلیل احمد مرسل ستوده ایام
امیرزاده معصوم لازم الاکرام
مَلک به طوف حریمش هماره در احرام
کسی نرفته ز یُمن عطای او ناکام
به امر طاهر سردار قوم بد فرجام

  • به سال ۱۳۸۲ شمسی آقای سید علی اصغر رضویان در رابطه با امام زادگان سروده که بخشی از آن به این قرار می‌باشد.

عزیزان وارث دین مبینند
سرور قلب زهرای هزینند
دوگل از آستان آل احمد
به عهد معتصم ثانی شدّاد
به امر طاهر ملعون بیداد
میان جوشقان گلهای پرپر

گل بُستان خیر المرسلینند
ز نسل پاک زین العابدینند
یکی قاسم دگر نامش محمد
گرفتار بلا با حال نا شاد
شدند مقتول از شمشیر جلّاد
شدند مدفون به خاک این هر دو گوهر

  • بنابر گفته‌ها و روایات قدیمی که از پیشینیان ما زبان به زبان گشته و به ما انتقال پیدا کرده:

امام زادگان مدفون در شهر جوشقان قالی دو نوجوان از نوادگان امام سجاد(ع)می‌باشند. که نسبت آنها با سه واسطه ( فرزندان حسین بن طاهر بن یزید بن امام زین العابدین(ع)) به امام سجاد(ع)می‌رسند که همزمان با فرزندان امام موسی کاظم(ع) وارد ایران می‌شوند و دراین دیار تحت تعقیب حکومت وقت قرار گرفته و به شهادت می‌رسند.

گفتنی است در مقابل حرم مطهر این امامزادگان عظیم الشان بقعه ای تاریخی وجود دارد به نام میرشاه علاء و شاه کلیم

در این بقعه صورت دو سنگ بسیار قدیمی که روی یکی از آن‌ها آیاتی نوشته شده مشاهده می‌شود. روی قبر یک ضریح چوبی بسیار قدیمی که ازجنس چوب گِردو می‌باشد، قرار دارد.

دور تا دورن آن آیاتی از سوره دهر بصورت برجسته حک و نوشته شده و نقش حاشیه‌ی قالی که در قدیم میان بافندگان فرش مطرح بوده، روی ستونهای مضجع چوبی حک شده که نشان از هنر قدیم مردم این دیار دارد.

روی این مضجع که دور تا دور آن اسامی چهارده معصومk می‌باشد که به صورت هلال ماه دیده می‌شود و این مضجع چوبی توسط استاد محمد محمود جوشقانی به سال ۹۳۰ قمری ساخته شده است.

میر علاء الدین شاه مورد احترام اهالی متدین می‌باشد و به گفته آنها تا چند سال پیش خِرقه‌ای معروف به خِرقه عبا که از نَمد بود و مسیر علاء الدین هنگام عبادت به دوش می‌انداخته وجود داشته که فعلاً اثری از آن نمی‌باشد.

به گفته آقای سید اصغر رضویان صاحب این بقعه از روحانیون و سادات از نسل امامزاده سلطان امیر احمد ابن موسی المبرقع می‌باشد. در اوائل دوران صفویه ازقم به این جا به جهت تبلیغ آمده و پس از وفات مزارش مورد احترام همگان می‌باشد.

مسلم محمودزاده باریکرسفی-خبرنگار بقاع نیوز-کاشان

صحیح نوشیدن آب در آموزه‌های طب سنتی...
ما را در سایت صحیح نوشیدن آب در آموزه‌های طب سنتی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : rezanazarian بازدید : 18 تاريخ : شنبه 25 آذر 1402 ساعت: 19:18